Naručite sada

Postupak Harmony Testa

Kako sve to funkcionira?
Postupak Harmony Testa

Harmony Test može se napraviti najranije u 10. tjednu trudnoće (od tjedna 10+0).

Prije provođenja Harmony Testa Vaš ginekolog bi trebao napraviti ultrazvučni pregled kako bi se utvrdio gestacijski tjedan te radi li se o jednoplodnoj ili višeplodnoj trudnoći.

Trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom o tome koja je opcija Harmony Testa najpogodnija za Vas, a medicinski suradnik Bio Save-a će Vas također informirati o cjelokupnom Harmony Testu.

Postupak je ilustriran na slici ispod:

Procedura Harmony prenatalnog testa

Nakon ispunjavanja Zahtjeva za provođenje analize, laborant uzima dvije epruvete Vaše venske krvi, a Bio Save šalje uzorke u laboratorij u Njemačkoj. U prosjeku su potrebna 3 radna dana za cjelokupnu analizu od prijema uzoraka u laboratorij. Zatim, Bio Save dobiva rezultate od njemačkog laboratorija i obavještava Vas o nalazima.

Detaljni niz koraka je sljedeći:

  1. Pacijentica želi napraviti Harmony Test
  2. Genetsko savjetovanje
  3. Uzimanje uzorka venske krvi majke
  4. Ispunjavanje Zahtjeva za provođenje analize
  5. Izvršavanje uplate (u cijelosti ili uplata prvog obroka)
  6. Slanje uzorka u laboratorij Cenata GmbH u Njemačkoj
  7. Provođenje analize u Cenata GmbH u Njemačkoj
  8. Liječnici analiziraju podatake i sastavljaju izvještaj i nalaze u Cenati GmbH
  9. Slanje rezultata Bio Save-u
  10. Bio Save prenosi rezultate analize pacijentici

Prenatalni test Harmony se sprovodi u NemačkojHarmony Test provodi se u laboratoriju u Njemačkoj, u skladu s njemačkim i europskim standardima kvalitete i zaštite podataka. Ni Vaši uzorci ni Vaši podaci ne napuštaju Njemačku.

Preduvjeti za provođenje Harmony Testa

Test se može napraviti kod svih trudnoća, i u slučaju primjene In Vitro fertilizacije (IVF), neovisno o tome radi li se o doniranoj jajnoj stanici ili ne. Harmony Test je primjenjiv i kod blizanačkih trudnoća. Ipak, stopa detekcije kod blizanačkih trudnoća iznosi 92 % i, s obzirom na dosadašnje podatke, nije tako visoka kao u slučaju jednoplodnih trudnoća (1,2). Utvrđivanje poremećaja spolnih kromosoma (X, Y), kao što su, na primjer, Turnerov ili Klinefelterov sindrom, kod blizanaca trenutno nije moguće.

Tablica u nastavku daje pregled opcija Harmony Testa koje je trenutno moguće provesti u jednoplodnoj, odnosno višeplodnoj trudnoći.

Harmony T21/18/13Harmony T21/18/13 + XY
Utvrđivanje spola (prema zahtjevu)
Jednoplodna trudnoća (spontano ili pomoću IVF-a)
Blizanačka trudnoća (spontano ili pomoću IVF-a)

 

Medicinski stručni suradnik Bio Save-a protumačit će Vam izvještaj rezultata i dati Vam savjete o daljnjem praćenju trudnoće. U slučaju pozitivnog (abnormalnog) rezultata testa, krajnja dijagnoza mora biti utvrđena amniocentezom ili biopsijom korionskih resica, prije donošenja daljnjih odluka o trudnoći.

Razlozi za izostanak rezultata

U rijetkim slučajevima može se dogoditi da je udio fetalne DNK (cffDNA) u krvi majke relativno malen i da se iz tog razloga ne mogu dobiti rezultati. U ovakvim slučajevima naš laboratorij u Njemačkoj prvo automatski radi ponavljanje analize. Ako se i pri ponavljanju ispitivanja ne dobije rezultat, Bio Save Vas obavještava o tome. Ako je potrebno, moguće je u nešto kasnijem tjednu trudnoće ponovo poslati novi uzorak krvi, budući da se, kako trudnoća odmiče, sadržaj fetalne (bebine) DNK (fetalna frakcija) u majčinoj krvi povećava.

Drugi razlozi za neuspješnu analizu su, npr. donirana jajna stanica (ako mi o tome prethodno nismo bili obavješteni), zatim slučaj iščezlog blizanca, kao i nepoznate kromosomske abnormalnosti prisutne kod majke.